Danmark lovar en landsomfattande bekämpning av penningtvätt

Spillemyndigheden, den danska spelmyndigheten, har meddelat att den kommer att delta i justitieministeriets nya nationella strategi mot penningtvätt.

 

Spillemyndigheden nämns som en involverad myndighet i regeringens strategidokument tillsammans med organisationer som den danska finansinspektionen, advokatsamfundet och den danska näringslivsmyndigheten.

I dokumentet bedömer sekretariatet för penningtvätt och polisens underrättelsetjänst att de områden som har störst risk för penningtvätt och finansiering av terrorism är enheter som valutaväxlingsföretag och penningöverföringsföretag, handel med varor av högt värde, neobanker, kryptovalutor, spelbranschen och delar av den ideella sektorn.

Bland de fem pelarna i den nya strategin finns dessutom några nya formuleringar som kan få regleringsmässiga konsekvenser för spelbranschen framöver: ökat samarbete mellan offentliga och privata aktörer, fokus på internationellt samarbete och ökad användning av digitala och tekniska lösningar.

Justitieminister Mattias Tesfaye gjorde ett uttalande tillsammans med avslöjandet av strategin: ”Kriminella gäng och internationella skatteflyktingar använder sig av penningtvätt för att dölja sina olagliga vinster. Detta måste stoppas.

”Ekonomisk brottslighet går över nationsgränserna, och kampen mot ekonomisk brottslighet går över myndighetsgränserna. Därför har regeringen redan tagit ett antal initiativ för att bidra till att stoppa bedrägerierna.”

Tesfaye tillade att den danska polisen har inrättat en ny AML-enhet.

”Vi har bland annat inrättat en ny enhet inom polisen som ska ta itu med denna typ av specialbrottslighet och som kommer att stå vid bordet för ett nytt operativt samarbete med privata aktörer i kampen mot penningtvätt.”

”Men vi kan och måste göra mer. Därför är den nya strategin ett verkligt och viktigt initiativ som vi kan använda i en gemensam och mer fokuserad kamp mot den organiserade brottsligheten och inte minst personerna bakom den.”

Strategin är planerad att löpa fram till 2025 och kommer att försöka bygga vidare på tidigare AML-initiativ som tagits under de senaste åren.

Handels- och industriminister Simon Kollerup tillade: ”Penningtvätt är att lura samhället, och det kommer vi aldrig att acceptera. Med strategin vidtar vi åtgärder mot de brottslingar som utnyttjar systemet för egen vinning.”

”Vi förstärker insatserna på alla nivåer, så att brottslingarna drabbas där det gör mest ont. Det gör vi genom stärkt kontroll och samarbete både nationellt och internationellt. Strategin är ett synligt bevis på att vi är beredda att vidta alla nödvändiga åtgärder för att stärka kampen mot ekonomisk brottslighet.”

Spillemyndigheden har tuktat ett antal operatörer på senare tid för brister i penningtvätt – särskilt Casumo i juli, bet365 i maj och Reel i år.

 

En kommentar

Lägg till en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *